1. 點樣可以輕鬆快速升級?
ANS:輕鬆嘅遊戲風格,可以話係我哋嘅宗旨唷。玩家只要拎到『魂體分離珠』,戰鬥嗰陣就可以利用『魂體分離珠』進行修煉喔。等你喺返工做嘢、返學讀書嗰陣都可以輕鬆練功,追上其他人唷。
【魂體分離珠】

2. 點先拎到『魂體分離珠』?
ANS:大家只要喺出蒙館嘅時候,進行曉蘭嘅新手任務- 1.修理菜刀 2.鑲嵌粹煉 3.修理法寶;完成「修理法寶」後,就可以接「烏鴉嘴村口-周淳」嘅『周輕雲拜師』任務囉。解完任務,『魂體分離珠』就到手啦!!
【取得詳解】

3. 我嘅法寶點運用?
ANS:玩家係唔係一開始就得到「醉道人」提供嘅新手法寶啦。法寶係陪伴大家嘅重要夥伴喔。玩家可以喺功能鍵入面點擊『隊伍』功能,打開法寶頁面就可以選擇法寶休息或出戰囉。
【法寶功能】

4. 點樣使用法寶卡同製作法寶呢?
ANS:玩家喺遊戲入面可以拎到好多法寶卡,玩家只要喺個人資訊欄入面點擊『法寶卡』,即刻就可以喺『法寶製作』入面學到製作法寶嘅方法囉。玩家只要依照「法寶製作」入面嘅資訊去收集材料,就可以製作法寶囉。
【法寶製作流程】

5. 生活技能要點樣學習?
ANS:首先玩家喺前往蜀山神仙學院學習三級生活技能前,一定要喺『烏鴉嘴村口』嘅『烏鴉嘴工坊』學習一開始前兩級嘅生活技能喔。
【生活技能介紹】

6. 生活技能要點樣升級?
ANS:玩家喺製作生活製品嗰陣,亦會增加技能製作嘅熟練度喔。當技能熟練到達『精通』,就可以進行生活技能嘅升級。三級之前嘅生活技能一定要喺『烏鴉嘴村口』的嘅『烏鴉嘴工坊』學習。而學習第三級(含)之後嘅生活技能,就一定要到『新蜀山神仙學院』學習囉。
【生活技能介紹】

7. 乜嘢係生活技能嘅配方?
ANS:製作生活技能製品嗰陣,玩家一定要搭配等級同相對應材料。每個製作物嘅材料都唔一樣,一定要到「礦場」或「牧場」收集。另外玩家喺進行戰鬥嗰陣,會獲嘅「福寶袋」。「福寶袋」入面會隨機獲得「配方書」,玩家拎到配方書後,將可以學習生活技能入面嘅隱藏製品製作方法。
【生活技能製作資訊】

8. 前往蜀山神仙學院?
ANS:乜話?仲未知道點樣去神仙學院!?點可以輸畀龍恩、廟莉呢。其實只要到『成都北街』石橋附近搵-淘氣仙人,玩家就可以觸發『前往神仙學院』任務囉。只要跟淘氣仙人玩躲貓貓,再幫淘氣仙人解決『成都東街』嘅人口販子-麥美美;淘氣仙人就會帶你上天堂啦!唔係,係神仙學院。

9. 點樣先學到神秘嘅獨門密技?
ANS:想要與眾不同嘅獨門密技嗎?咁就要有返咁上下運氣喇。玩家一定透過要打開『福寶袋』,獲得『秘笈書』先有辦法學習喔。學習第一級嘅密技可以喺『烏鴉嘴廣場』搵長孫道長,或者前往『神仙學院』學習。第二級(含)之後嘅密技就只有法力高強嘅神仙學院老師先可以教導大家囉。

10. 點樣可以進行劇情同一般任務?
ANS:遊戲入面嘅任務接取都有提示喔。玩家只要發現NPC頭上有『介面介紹』入面「接取任務」嘅表情符號,代表可以進行呢位NPC嘅任務喔。而劇情任務通常係互相連接嘅前後故事,玩家可以喺接取任務後,點選『功能鍵』-「任務列表」參考任務嘅流程提示。

11. 仙魔任務要點樣進行?
ANS:目前遊戲入面嘅仙魔任務觸發NPC共有:
10級「壺中幻境」-成都東門『葫蘆』。
20級「靈蛇嶺降妖」-雲靈山正修庵『白雲大師』。
30級「學員的試練」-神仙學院『學院導師』。
40級「諸妖搶芝仙」-九華野外『龍的傳人』。
50級「烈火石窟」-烈火石窟入口『採藥人』。
共有5個仙魔任務,當玩家嘅等級到達標準後,就可以前往NPC處觸發。完成任務或失敗後,必須隔6小時先可以再接取任務喔。

12. 武器、裝備壞了要點做?
ANS:玩家喺遊戲入面係唔係經常整壞武器呀?千祈唔好就咁扔咗佢,因為勤儉先可以持家喔!喺武器或者係防具壞咗嘅時候,唔使擔心只要到打鐵舖老闆度購買『復原槌』就可以進行武器修護喇。
【裝備維護】

13. 法寶要點維護同修理?
ANS:法寶維護其實好簡單,只要注意法寶本身嘅靈氣值變化就可以囉。簡單嚟講就係千祈唔好『歸0』,如果唔係法寶就會壞架喇。如果唔小心整壞又點算呢?玩家一定要用『回命膠』等嘅修護道具先可以修復喔。
玩家可以參考『法寶功能』第七項:法寶損壞嘅修護方法。